Διατροφικές Διαταραχές
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Πώς μπορούν γονείς , συγγενείς και φίλοι να βοηθήσουν άτομα με Διατροφικές Διαταραχές

Πήγαινε κάτω

Πώς μπορούν γονείς , συγγενείς και φίλοι να βοηθήσουν άτομα με Διατροφικές Διαταραχές  Empty Πώς μπορούν γονείς , συγγενείς και φίλοι να βοηθήσουν άτομα με Διατροφικές Διαταραχές

Δημοσίευση από Μαρία Admin Τρι Απρ 17, 2018 5:37 pm

Στο αρχικό στάδιο είναι πολύ πιθανόν το πρόβλημα να μην γίνεται αντιληπτό, ενώ με το πέρασμα του χρόνου τα σημάδια είναι πιο εμφανή. Αν λοιπόν παρατηρήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά , κάτι συμβαίνει τι πρέπει να κάνετε ?
Αν το άτομο δεν είναι συνειδητοποιημένο θα πρέπει να βρείτε τη δύναμη και να του μιλήσετε. Αυτό καλό θα ήταν να γίνει κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Όχι μετά από κάποιο επεισόδιο ή εμετό. Το άτομο είναι ήδη φορτισμένο . Όχι όταν υπάρχει εκνευρισμός σε έναν από τους δυο ή και στους δύο για οποιονδήποτε λόγο.
Ο διάλογος πρέπει να είναι ήρεμος χωρίς εντάσεις. Εξηγήστε πόσο ανησυχείτε και το λόγο. Πολύ πιθανόν ο ασθενής να μην το παραδεχτεί ή ακόμα και να θυμώσει. Μην επιμείνετε και προσπαθήστε άλλη φορά . Ίσως χρειαστούν πολλές προσπάθειες μέχρι το στόχο και την αποδοχή .
Όταν είναι πλέον έτοιμος μιλήστε του για τους φόβους σας και για την υγεία του. Τώρα το πάτε ένα βήμα παραπέρα . Κατευθύνετε τη συζήτηση έτσι ώστε να τον κάνετε να αναρωτηθεί και να αποφασίσει πως πρέπει να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό. Κι αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά και ίσως παραπάνω από μια φορά. Δώστε του χρόνο να το επεξεργαστεί και να το καταλάβει γιατί είναι απαραίτητη η βοήθεια του ειδικού
Αν είναι συνειδητοποιημένος τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Ποιος όμως είναι ο δικός σας ρόλος ? Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε ? Τι δεν πρέπει να πείτε ή να μην πείτε ?

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]



-Πρώτα απ΄όλα πρέπει να καταλάβετε τη σοβαρότητα της κατάστασης . Πρόκειται για μια ψυχική πάθηση και όχι κάτι απλό που σχετίζεται με το φαγητό , Ενημερωθείτε λοιπόν άμεσα για τις Διατροφικές Διαταραχές  
-Πρέπει να είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να σηκώσετε αυτό το βάρος και επειδή θα πάρει χρόνο να είστε διατεθειμένοι να κάνετε αρκετές  θυσίες .
-Να μην νιώθετε ενοχές! Ξεχάστε την σκέψη ότι εσείς ευθύνεστε γι’ αυτό που συμβαίνει. Ακόμα και έτσι να είναι, με αυτόν τον τρόπο πάει πίσω κάθε προσπάθεια και θα αισθάνεστε ακόμα πιο άσχημα και οι δύο
- Είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία  .Να έχετε τεράστια αποθέματα υπομονής και επιμονής. Επειδή  θα είστε πάντα εκεί για αυτόν, φροντίστε να έχετε κάποιες διεξόδους για τον εαυτό σας, χωρίς να παραμελείτε ούτε εσάς, ούτε τον στόχο σας!
-Μην χρησιμοποιείτε φράσεις όπως:
1. «Είσαι πολύ αδύνατος/η»
2. «Πρέπει να φας για το καλό σου»
3. « Α ! Πήρες λίγο βάρος ! Κοίτα πόσο καλύτερα δείχνεις!»
4. «Κοίτα πως έχεις γίνει!»    
5. «Έχεις παχύνει πολύ»
6. «Σταμάτα επιτέλους να τρως!»
7. «Πάλι τρως ! Δεν προσπαθείς καθόλου»

-Σταματήστε να γεμίζετε το σπίτι ή να φτιάχνετε συνέχεια λιχουδιές. Πολλοί έχουν την τάση να το κάνουν λες και γίνεται εσκεμμένα. Και το χειρότερο; Αν σας παραπονεθεί για πολλοστή φορά για αυτό, αποφύγετε απαντήσεις όπως :
«Δεν είναι για σένα» ( Στο δικό του μυαλό την ώρα την ώρα του επεισοδίου όλα είναι για εκείνον και επιπλέον του έχετε θέσει ένα τεράστιο όχι. Εκείνη λοιπόν την ώρα τιμωρεί τον εαυτό του για την απαγόρευση , το δικό σας ¨όχι¨ και την άρνησή σας να καταλάβετε)

« Γιατί πρέπει να φας;» (Μα είναι ερώτηση αυτή σε ένα βουλιμικό ; Φυσικά και ο δαίμονας μέσα του τον προστάζει να το φάει! Όλο !)

«Καλά το μυαλό σου εκεί είναι συνέχεια» ( Εννοείται .. Η ζωή του όλη στρέφεται γύρω από το φαγητό .. Αυτό πρέπει να είναι νούμερο ένα από αυτά που επιβάλλεται να γνωρίζετε)
«Θα τα δώσω ή τα έφτιαξα για να τα πάω στον …» ( και ξέρει πολύ καλά ότι αυτό είναι ένα ψέμα και αισθάνεται ότι τον εμπαίζετε)

Μόνο κακό του κάνετε !  Σκεφτείτε να είχατε έναν αλκοολικό σε προσπάθεια αποτοξίνωσης και εσείς να γεμίζατε το σπίτι ή να του προσφέρατε ποτό !

- Κάποιες φορές μπορείτε να προλάβετε ή να σταματήσετε ένα επεισόδιο. Πάρτε το άτομο από εκείνο το χώρο ήρεμα ( εκείνη τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη ένταση είναι ανεξέλεγκτο μπορεί να είναι επιθετικό απέναντι σας αργότερα όμως θα σας ευγνωμονεί Απασχολείστε το , κάντε το  να ξεχαστεί. Δεν θα πρέπει να αισθάνεται ότι παρακολουθείται. Κάθε φορά να βρίσκεται διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης και ενασχόλησης  
-Αν έχει παχύνει θα κάνει δίαιτες (κυρίως στερητικές )με σκοπό να επανέλθει . Βοηθήστε τον στην επιλογή φαγητού και προγράμματος (αποφεύγοντας σταδιακά τις ακραίες δίαιτες ). Μην κάνετε το λάθος να του αγοράσετε καινούρια ρούχα μεγαλύτερα γιατί δεν του κάνουν τα παλιά. Θα επιβαρυνθεί συναισθηματικά και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα επεισόδιο / εμετό ή ακόμα πιο στερητική διατροφή/ αφαγία
-Επιβραβεύετε κάθε προσπάθεια και κάθε πρόοδο που κάνει (όχι με φαγητό και γλυκά ) Ακόμα και αν κάνει επεισόδια ( κάτι που είναι φυσιολογικό να γίνεται ) Θυμίστε του πόσο καλά τα έχει πάει μέχρι τώρα και πόσο δυνατός είναι !
-Αν έχει ξεκινήσει θεραπεία ίσως να πιεστεί και να επιθυμεί να σταματήσει . Ρωτήστε γιατί θέλει να κάνει κάτι τέτοιο και εξηγήστε του, τους λόγους για να μην το κάνει. .Όχι αυστηρά πάντα με ηρεμία και αγάπη
-Αν ζητηθεί από τον ίδιο ή από τον θεραπευτή κάντε και εσείς κάποιες συναντήσεις μαζί του
-Σε περίπτωση που συνεχίζεται ο υποσιτισμός ενδεχομένως να  χρειαστεί νοσηλεία. Σταθείτε δίπλα του . Μην τον επικρίνετε
-Αν είστε γονέας και έχετε αναλάβει αυτό το σημαντικό έργο σε συνεννόηση πάντα με τον ασθενή, ενημερώστε συγγενείς ή φίλους που πιστεύετε ότι μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν. Αν είστε φίλος ή σύντροφος αντίστοιχα τους γονείς , αν το κρίνετε απαραίτητο μαζί με τον πάσχοντα  

Μαρία
Μαρία Admin
Μαρία Admin
Admin
Admin

Ημερομηνία εγγραφής : 04/04/2018
Τόπος : Πειραιάς

https://diatrofikidiataraxi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης